En genusfråga
Publicerat den

Jag tränar på Fitness 24 seven sedan ca 2 år tillbaka, där jag trivs helt okej. Det är oftast fräscht och ganska lugnt. Jag har många gånger haft diskussioner med mig själv under mina träningspass varför de har valt att ha ett "tjejgym". Jag är ganska kluven om jag tycker det är bra eller dåligt. När vi fick reda på varför det finns ett tjejgym blev jag ganska ledsen för många tjejers skull. Den pågående debatten om Hen och om alla olikheter könen emellan anser jag vara helt ointressant och att det bara är folk med allt för mycket fritid som ägnar sig åt att allt ska vara Hen-inriktat. Lika lön för lika arbete är en självklarhet kan man tycka, det är faktiskt en självklarhet att vi är två olika kön också. Gör inte en stor grej av det hela. Men för att komma fram till saken - vi fick till svar att tjejgymmet finns till för att efterfrågan från tjejer är så otroligt stor. Efterfrågan grundar sig i att tjejer är så osäkra och oroar sig för sina kroppar, att bli tittad på av andra könet osv, att de vill ha ett eget gym att vara i. Vad jag lagt märke till så är det tjejer som stirrar på gymmet, medan killarna ägnar sig åt sitt. De bryr sig väl inte om hur jag ser ut? Vi jobbade med den här frågan i skolan och vi i gruppen ansåg att ett "nybörjargym" för båda könen vore bättre. Alla kan vara nybörjare och osäkra på hur man gör, men varför skulle inte killar kunna vara osäkra? Alla tjejer är inte osäkra och alla killar är inte säkra. När vi frågade om det kommit någon efterfrågan för ett killgym svarade personalen att många killar ifrågasätter varför det finns ett gym för bara tjejer, men ingen har uttryckt en önskan om ett motsvarande för killar. Hemskt många tjejer valde det här gymmet just för tillgången till ett eget gym. Jag förstår att många kan behöva detta, men för mig är det så självklart att jag är där för min egen skull, ingen annans. Jag skiter väl i vad Pelle 14 år och Ove 40 år tycker om hur jag ser ut eller hur jag tränar. De flesta är faktiskt väldigt hjälpsamma om man är osäker och vill ha hjälp, dessutom. Jag blir så trött på att dessa komplex finns att vissa inte ens vill vistas på allmänna platser. Om någon nu skulle ha tid, ork och ens intresse av att döma dig när du tränar, så tror jag faktiskt att det är tjejer isåfall, inte killar! Tjejer är alltid tjejer. 
 
Snälla tjejer, ha inte så otroligt höga krav på er själva, det är inte hälsosamt!
Ska vi separera på tjejer och killar eller på nybörjare och mer vana personer på gymmet? 
 

fbz_0f8d285987e71cdbf89a63b88303b46e.jpg
Meg

Visste inte att du också gymmade där! I Bålsta?
JAg valde faktiskt 24/7 för att de hade ett tjejgym, hade nog aldrig satt min fot där annars :P

Svar: Haha jaså! Nej har aldrig sett dig där heller :)
None NoneURL: http://megs.blogg.se/


OLIV

SV. tack så jättemkt!:)URL: http://UHOH.BLOGG.SE


Tilda L

älskar din blogg. men du har för liten text i dina inläggen, får ont i huvudet att att läsa och kan inte riktigt se allt tydligt när det blir såpass mycket text men den är så liten och småttig, man ser inte riktigt. vilket tyvärr för att jag klickar på "markerar som läst" i bloglovin, synd. för dina inlägg är bra!

Svar: Vad konstigt, jag tycker texten är perfekt. Har du provat att kanske välja lite större text i din webbläsare? :)
None NoneURL:


Susann

Ja du Elin, det var en intressant tanke, att dela på nybörjare och de som är vana att träna. Det kanske kan vara något att tänka på :)

Kram från svärmorURL:


Joanna

Åh gud så bra skrivit!!

Svar: Tack :)
None NoneURL: http://joannalicious.blogg.se


jessica

Håller med, känns väldigt dumt med att ha tjejgym. Har aldrig själv stört mig på att det är killar där. Det vore nog bättre som du säger att separera på nybörjare!

Svar: Ja men det känns lite som att det är "okej" att tjejer ska vara osäkra :P
None NoneURL: http://yiskha.blogg.se


Marcella

Hej!
Hittade det här inlägget via google när jag letade efter något annat, men ville gärna kommentera, eftersom jag också tränar på 24/7.
Jag har valt att hålla mig inne på tjejavdelningen mest för att jag inte tycker om hur min kropp ser ut, och till viss del för att jag vet att folk tittar, inte bara på snygga tjejer, utan tyvärr också på oss som inte är så fit (än).
Men jag ser också många tjejer och kvinnor inne på tjejavd som tränar där inne för att de inte har möjlighet att träna i en gemensam lokal, tex muslimska tjejer, som måste täcka hela kroppen om de ska vistas i rum med främmande män, men tillsammans med andra kvinnor går det bra. Så jag tycker tjejavdelningen är jättebra!
Vad jag inte gillar är att några tjejer på mitt gym verkar använda sig av tjejavd som ett slags vilorum, de tränar ute i stora gymmet och sen kommer de in och sätter sig vid en maskin och snackar i mobilen länge, så man får be dem att flytta sig och de blir dessutom sura när man gör det.
Men jag håller med om att vi inte ska behöva känna oss osäkra eller så, men det är bra med alternativ för oss som kanske vill jobba lite på både kondisen och formen innan vi ger oss ut i "mängden".

Svar: Tack för din kommentar! :) förstår att det finns osäkra tjejer och religioner som sätter gränser :)
None NoneURL: http://blogg.fumei.se

NAMN
 

MAIL


URL

Spara?

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo